Naast de prijs van de woning moet je rekening houden met extra kosten, zoals belastingen, notariskosten en mogelijk extra diensten, zoals een bouwkundige keuring of de inzet van een makelaar. Veel kopers realiseren zich dit niet van tevoren, wat kan leiden tot onverwachte financiële verrassingen. Wil jij precies weten waar je aan toe bent en goed voorbereid zijn? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.
De term "kosten koper" betekent dat je, bovenop de aankoopprijs van de woning, ook verantwoordelijk bent voor een aantal extra kosten. Dit betreft zowel verplichte uitgaven, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, als bijkomende kosten voor bijvoorbeeld taxatie of een bouwkundige keuring. Bij nieuwbouwwoningen geldt vaak "vrij op naam" (v.o.n.), waarbij je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Bij het aanvragen van een hypotheek kun je slechts 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat de bijkomende kosten, die vaak over het hoofd worden gezien, uit eigen zak betaald moeten worden. De belangrijkste verplichte kosten bij koopwoningen zijn:
• Overdrachtsbelasting
Deze belasting bedraagt 2% van de aankoopprijs van de woning. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis onder de 525.000 euro (in 2025)? Dan profiteer je van belastingvoordeel en betaal je geen overdrachtsbelasting.
• Notariskosten
De notaris zorgt voor de officiële vastlegging van de eigendomsoverdracht. De kosten voor de hypotheekakte variëren van 500 tot 1.200 euro, en voor de overdrachtsakte tussen de 800 en 1.600 euro, afhankelijk van de notaris.
Naast de verplichte kosten zijn er nog enkele aanvullende uitgaven die je kunt tegenkomen bij koopwoningen. Deze aanvullende kosten bij koopwoningen zijn:
• Taxatiekosten
Een taxatierapport is vaak nodig voor je hypotheekaanvraag. Dit kost tussen de 90 en 800 euro, afhankelijk van de manier van taxatie.
• NHG-kosten
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid. In 2025 kost de premie 0,4% van de koopsom. Een NHG-hypotheek biedt vaak een lagere rente, maar is alleen beschikbaar voor woningen met een maximale waarde van 450.000 euro.
• Waarborgsom of bankgarantie
De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de koopprijs. Als je dit bedrag niet kunt betalen, kun je via je hypotheekadviseur een bankgarantie regelen, wat doorgaans 0,1% van de koopsom kost.
• Kosten voor een aankoopmakelaar
De aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van de woning. De kosten hiervoor variëren meestal tussen 1% en 2,5% van de koopsom.
• Bouwtechnische keuring
Zeker bij oudere woningen is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De kosten hiervan variëren van 350 tot 600 euro.
• Hypotheekadvies- en bemiddelingskosten
Voor advies over je hypotheek en het regelen daarvan betaal je doorgaans tussen de 1.500 en 3.000 euro, afhankelijk van het kantoor.
Sommige kosten die je maakt bij de aankoop van een woning zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Dit geldt onder andere voor:
• Bemiddelingskosten voor je hypotheek
• Een deel van de notariskosten
• Taxatiekosten, mits deze noodzakelijk zijn voor je hypotheek
• Kosten voor de NHG-aanvraag
We begrijpen dat het kopen van een woning een spannende stap is. Zeker met de bijkomende kosten die vaak onduidelijk zijn. Wij geven je de informatie en het advies dat je nodig hebt om voorbereid te zijn op je huis aankoop. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Samen kijken we naar je mogelijkheden en kosten, om onverwachte verassingen te voorkomen.
Wil je informatie of advies om goed voorbereid te zijn op je huis aankoop? Onze adviseurs helpen je graag en kijken samen met jou naar de mogelijkheden en kosten, om onverwachte verassingen te voorkomen. Neem contact met ons op en wij denken graag met je mee!
Blijf op de hoogte van wat er speelt.