Risico op brand door lithium batterijen

22 juni 2021
Risico op brand door lithium batterijen

U ligt al in bed en scrolt nog even door de berichten op uw smartphone of kijkt een film op een tablet of laptop. Terwijl u dit doet zit de lader in het stopcontact. Wanneer u klaar bent legt u de telefoon of tablet weg en gaat slapen met de het apparaat aan de lader. Op die manier weet u zeker dat u de volgende dag een volle batterij heeft waarmee u weer aan de slag kunt. Dit is voor veel mensen een herkenbare situatie. Toch zitten hier wel risico's aan vast zonder dat u zich dit realiseert. 

Zijn batterijen gevaarlijk?

Bij normaal gebruik zeker niet! Maar wanneer de batterij wordt overladen, er kortsluiting ontstaat of wanneer de accu in aanraking komt met water dan kan het brandgevaar opleveren. Ook wanneer een batterij niet op een juiste of veilige manier wordt opgeladen kan er brand ontstaan. 

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's voor elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Iedere dag maken miljoenen mensen veilig gebruik van deze batterijen. In dit soort batterijen zit meer energie dan in een 'gewone' penlite batterij. Dit heeft veel voordelen, echter zijn er ook zorgen over deze batterijen omdat ze sponstaan kunnen ontbranden en zelfs ontploffen. 

Opladen zonder risico's

Vooral tijdens het opladen kunnen er problemen ontstaan. Tijdens het opladen komt er veel warmte vrij. Niet alleen bij de batterij, maar ook bij de oplader. Zorg er daarom altijd voor dat apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen niet, en leg uw telefoon niet onder een kussen. Kijk ook een kritisch naar het beschermhoesje van uw telefoon. Kan de smartphone zijn warmte daarin kwijt tijdens het opladen? En kan uw laptop zijn warmte kwijt wanneer u deze op bed gebruikt. Een handig klein tafeltje of schootkussen kan hierin uitkomst brengen.

Veilig gebruik van Lithium-ion batterijen

Wij hebben 10 tips voor u op een rijtje gezet voor veilig gebruik van batterijen en accu's:

  1. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg deze op.
  2. Gebruik alleen de originele oplader welke bij het apparaat geleverd wordt.
  3. Leg een batterij niet in het volle zonlicht. Zorg ook dat de batterij niet te koud wordt.
  4. Laad de batterij minsters eens in de drie maanden op.
  5. Is het apparaat gevallen, beschadigd of vervormd? Leg hem buiten neer en lever hem zo snel mogelijk in.
  6. Heeft de batterij onderhoud nodig? Ga niet zelf aan de slag, maar laat dit altijd aan een deskundige over.
  7. Leg een apparaat (of batterij) tijdens het opladen vrij neer op een stabiele, onbrandbare plek.
  8. Laad de batterij bij voorkeur overdag op.
  9. Haal de stekker uit het stopcontact wanneer de batterij vol is.
  10. Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. 
Meer informatie?