Veilig op weg

02 december 2023
Veilig op weg

Het is belangrijk om veilig de weg op te gaan met de auto, zeker in de wintermaanden. Een veilige autorit begint bij goed onderhoud en de juiste rijstijl. Ook het voorkomen van diefstal is hierin zeer belangrijk. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal tips voor u op een rijtje gezet zodat u zowel in de winter als in de rest van het jaar veilig op weg gaat.

Goed onderhoud

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar een veilige rit begint bij een goed onderhouden auto. Zijn de banden nog in goede conditie en hebben ze de juiste spanning? In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar de banden moeten wel minimaal 1.6mm profiel hebben. Het is verstandig om de banden bij een profieldiepte van 2mm te vervangen zodat u ook bij gladde weersomstandigheden voldoende grip heeft. Zorg voor goede ruitenwissers en de juiste ruitenwisservloeistof. In de winter moet deze niet bevriezen bij temperaturen onder 0 en in de zomer is het belangrijk dat de vloeistof gemakkelijk de muggen en het andere vuil verwijderd.

Weersomstandigheden en de verzekering

Het KNMI geeft steeds vaker een weeralarm af. Dit kan verschillen van geel of oranje, tot rood. Wij krijgen vaak de vraag of de verzekering wel schade dekt wanneer u met code rood de weg op gaat. We zijn immers gewend dat bij vakantiereizen code rood betekent dat u niet verzekerd bent in het geval van schade. Bij een autoverzekering is dit anders. U bent inderdaad verzekerd wanneer u met code rood de weg op gaat, maar dit is wel afhankelijk van het type autoverzekering dat u heeft. Bovendien is het ook afhankelijk van de situatie. Is er sprake van roekeloos rijgedrag? Dan kan het zijn dat u toch geen dekking ontvangt. Ga daarom bij code rood alleen de weg op wanneer het echt niet anders kan.

Zorg voor goed zicht

Slecht weer betekent dat de ramen van uw auto beslagen of bevroren kunnen zijn. Ga niet de weg op wanneer u geen zicht heeft. Zeker met sneeuw is het belangrijk om uw auto sneeuwvrij te maken, ook het dak mag u daarbij niet vergeten. Anders kan het zijn dat tijdens het rijden de sneeuw ineens naar voren schuift. Laat u wel eens uw auto stationair warmdraaien om zo de ramen ijsvrij te maken? Dat kan natuurlijk wel, al warmt uw auto een stuk langzamer op dan wanneer u rijdt. Daarbij moet u erop letten dat u de auto niet onbemand achterlaat. Doet u dat wel en wordt de auto gestolen, dan bent u niet verzekerd. Dit lijkt een onwaarschijnlijk scenario, maar het gebeurt vaker dan u denkt.

Veilige rijstijl

Een veilige autorit is natuurlijk flink afhankelijk van uw rijstijl. Zeker in slechte weersomstandigheden is het belangrijk om uw rijstijl aan te passen. Het gebruik van uw telefoon achter het stuur is een echte no go. Even snel een telefoontje of appje sturen kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties, doe het daarom niet.

Wanneer het glad is op de weg door een grote hoeveelheid regen, ijzel of sneeuw, trek dan rustig op. Zo zorgt u ervoor dat uw banden meer grip hebben. Daarbij is het verstandig om goed op de snelheid te letten bij slechtere weersomstandigheden. Wanneer u dan plotseling moet remmen heeft u meer controle en een kortere remweg.

Jas uit in de auto

In de winter hebben we allemaal een heerlijk warme winterjas aan. Maar deze jas is vaak dik en beperkt u in uw bewegingsvrijheid. Zet de kachel in de auto iets warmer en trek uw jas uit. Zo zorgt u ervoor dat u meer ruimte heeft om te bewegen. Bovendien zit de gordel zo dichter op uw lichaam waardoor deze beter werkt. Zeker bij kleine kinderen in een kinderzitje is dit een echte aanrader. Wanneer uw kind met de winterjas aan in het zitje zit en u moet hard remmen kan het zijn dat het kind door de speling tussen de gordel en het lichaam uit het stoeltje geslingerd wordt. Dus: kachel aan en jassen uit.

Auto inbraak

Niet alleen op de weg wilt u dat uw auto veilig blijft, ook wanneer u de auto parkeert, wilt u niet dat er iets mee gebeurt. Daarom hebben wij nog een aantal tips om auto-inbraak te voorkomen:

  • Zet uw auto op een zichtbare plaats, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Wanneer uw auto op een donkere plaats staat kunnen inbrekers makkelijker hun gang gaan.
  • Sluit uw auto goed af en kies voor een alarm of startonderbreker.
  • Controleer altijd of alle ramen en de achterbak gesloten zijn.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto.
  • Laat uw sleutels niet onbeheerd achter in een openbare plaats.

Een ongeluk en nu?

Is er toch iets fout gegaan? In Nederland is het verplicht om uw auto te verzekeren. U heeft als het goed is een autoverzekering afgesloten. Het is afhankelijk van uw dekking hoeveel van de schade wordt vergoed. Wilt u weten of u de gewenste dekking heeft op uw autoverzekering of gaat u binnenkort een auto kopen en wilt meer informatie over autoverzekeringen? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts. Wij helpen u graag met een passende verzekering voor uw auto.

Meer informatie?