Autoverzekering: hoe zit het met de schadevrije jaren

02 november 2023
Autoverzekering: hoe zit het met de schadevrije jaren

Wanneer u een autoverzekering afsluit dan begint u vaak met een hoge premie. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en welk soort auto u wilt verzekeren. Als u al een tijdje uw rijbewijs heeft kunt u dankzij het aantal schadevrije jaren een mooie korting op de autoverzekering ontvangen. Krijgt u een ongeluk met schade welke door de verzekeraar vergoed moet worden, dan valt u terug in het aantal schadevrije jaren. Dit betekent dat de premie verhoogd wordt en dit kan soms flink in de papieren lopen.  

Verhoging na schade

Wanneer na een ongeluk de schade gerepareerd moet worden, dan vervallen een aantal schadevrije jaren en krijgt u een premieverhoging. De hoogte hiervan is afhankelijk van de schade die vergoed moet worden.

Automobilisten klagen vaak over de terugval wanneer de verzekerde niet zelf heeft gereden. Dit kan zijn omdat iemand zonder toestemming de auto heeft gepakt of een ongeluk wanneer iemand de auto heeft geleend. Dit zijn echter situaties waarover u van te voren afspraken over moet maken.

Het kan ook zijn dat een verzekeringsnemer klaagt omdat de schade niet correct is verhaald op de tegenpartij. Wanneer u een aanrijding heeft gehad en de tegenpartij is volgens u schuldig, dan moet de verzekeraar de schade op de tegenpartij verhalen. Daardoor komen uw schadevrije jaren niet te vervallen. Lukt het uw verzekeringsmaatschappij niet om de schade te verhalen, dan wordt uw premie alsnog verhoogd. In dit geval kunt u een klacht indienen omdat u vindt dat de verzekeringsmaatschappij niet voldoende heeft gedaan om de schade op de tegenpartij te verhalen.

Oorzaak van de schade

Een belangrijk punt bij het vervallen van het aantal schadevrije jaren is de oorzaak van de schade. Bij een aanrijding is het eigenlijk logisch dat deze vervallen, maar bij schade door vandalisme kunt u ook schadevrije jaren verliezen. Dat voelt heel oneerlijk. Toch zijn er ook een aantal situaties waarbij u uw schadevrije jaren niet verliest. Dat is schade door brand en ruitschade. Deze situaties zijn altijd terug te vinden in uw verzekeringsvoorwaarden.

Overdragen van de schadevrije jaren

Sinds 2022 is het mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Wanneer u getrouwd bent en samen in een auto rijdt, dan komen de schadevrije jaren op naam van de verzekeringsnemer. Bij een scheiding was het voorheen zo dat alleen de verzekeringsnemer het voordeel van de schadevrije jaren mee kon nemen. Nu wordt het aantal schadevrije jaren verdeeld over beide partners. Zo profiteert u beide na de scheiding. Het is wel belangrijk om te zorgen dat dit onderdeel is van de financiële afspraken die u met uw ex-partner maakt.

Na het overlijden van uw partner worden de opgebouwde schadevrije jaren nu ook overgedragen aan de achterblijvende partner. Hiervoor kunt u een verzoek indienen bij de verzekeraar. Natuurlijk moet u dan wel op hetzelfde adres geregistreerd zijn en een rijbewijs hebben.

Leaseverklaring en registratie in het buitenland

Veel mensen leasen tegenwoordig een auto. Tot 2022 was het niet mogelijk om de schadevrije jaren mee te nemen naar een autoverzekering wanneer u deze zelf afsluit. Ook dat is nu mogelijk. Hiervoor moet u een leaseverklaring aanvragen bij de leasemaatschappij. Als laatste is er de mogelijkheid om de schadevrije jaren uit het buitenland mee te nemen bij een Nederlandse verzekeraar. U kunt daarvoor een verklaring aanvragen bij de Europese verzekeraar, zodat u deze kunt indienen bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij.

Bonus/malus ladder

Kijk altijd goed of het aantal schadevrije jaren correct is wanneer u bijvoorbeeld overstapt naar een andere verzekeringsmaatschappij. Ze staan vermeld op het polisblad. Het is hierbij belangrijk om de schadevrije jaren niet te verwarren met de positie op de bonus/malus ladder van de verzekeraar. Iedere verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen ladder, waarbij een trede een bepaald kortingspercentage vertegenwoordigd. De terugval bij het claimen van een schade is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar het effect op de premie kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Zo daalt het aantal schadevrije jaren met vijf wanneer u een schade claimt.

Meer informatie over de autoverzekering en schadevrije jaren          

Wilt u graag weten hoeveel schadevrije jaren u heeft en hoe dat precies zit met de voorwaarden van uw autoverzekering. De adviseur van zekerheuts kan u er alles over vertellen. Ook helpen wij u graag bij het afsluiten van een passende autoverzekering. Maak vandaag nog een afspraak.

Meer informatie?