Ondernemers aan zet voor eigen aansprakelijkheid

Risicoanalyse
Ondernemers aan zet voor eigen aansprakelijkheid

Ondernemen is kansen creëren. Maar met kansen komen ook risico’s. Goed risicomanagement helpt om die ondernemersrisico’s te beperken. Helaas zien wij ondernemers steeds vaker tussen wal en schip vallen met hun bestuurdersaansprakelijkheidsrisico’s. Die worden vaak niet als risico erkend en niet binnen de beroepsaansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering gedekt. “Bovendien bieden juridische structuren niet altijd bescherming voor het privévermogen van een bestuurder”, zegt Esther den Boer, Sr. Underwriter Commercial Financial Lines bij AIG in Nederland. AIG helpt ondernemers zich hiertegen te beschermen.

Ontwikkelingen in de omgeving
Sommige risico’s neem je niet, maar komen naar je toe door veranderende of nieuwe wet- en regelgeving. Bestuurders zijn verplicht om zich juist te (laten) informeren, actie te ondernemen en aanpassingen door te voeren waar nodig. Denk aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), het wetsvoorstel bestuur en toezicht en de aanzuiveringsplicht van het dividend. Maar zeker ook de veranderende omgeving op het gebied van cyberrisico’s. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bieden holdingstructuren of het hebben van een managementvennootschap niet altijd uitkomst om een aansprakelijkheid van een bestuurder te voorkomen. De weg naar 2050 wordt gecompliceerder en daarom wordt het relevanter om de juiste kennis te vergaren. Op deze manier krijg en behoud je controle over je risico’s.

Claimsbedragen groeien
In Nederland heeft AIG de afgelopen drie jaar 500 nieuwe bestuurdersaansprakelijkheidsclaims in behandeling genomen. Zowel de hoogte van de uitkering als de complexiteit van de claim neemt hierbij toe. “Zowel nationaal als internationaal zien we steeds vaker claims richting bestuurders”, zegt Famke Postema, Sr. Claims Examiner bij AIG. “Dit is mede het gevolg van nieuwe wetgeving rondom compliance, het vergemakkelijken van groepsacties en de versterking van de positie van de curator. Maar ook aandeelhouders, die zich steeds actiever opstellen en kritisch naar de bestuurders kijken, spelen hierbij een belangrijke rol.”

Onze bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt dan uitkomst. Niet alleen vanuit het oogpunt dat de kosten voor het bijstaan van een bestuurder door een advocaat in dit soort zaken worden verzekerd, maar zeker ook als er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid en er schade moet worden vergoed. Belangrijk is op te merken dat een bestuurder zelf zijn advocaat kan kiezen. Vanwege het specifieke rechtsgebied is het wel raadzaam om een advocaat in te huren die de juiste kennis heeft.

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van AIG
Bij AIG weten we wat ondernemers raakt en tegen welke risico’s zij aanlopen. Wij zijn sinds de jaren 80 actief in Nederland op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en hebben daardoor veel kennis van en ervaring in claims. Ons specialistische team voor het mkb-segment zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig jouw bestuurdersaansprakelijkheidsrisico’s kunt afdekken.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een dergelijke verzekering, neem dan contact op met een adviseur van zekerheuts.

IN 5 STAPPEN MEER GRIP OP JE BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEIDSRISICO’S

  1. Deponeer altijd tijdig de jaarrekening en voer behoudend financieel beleid
  2. Volg actualiteiten op wet- en regelgeving
  3. Bouw een eigen dossier op waarin je de momenten vastlegt die voor jou tellen
  4. Definieer je 5 grootste risico’s
  5. Ten slotte: wees eerlijk naar jezelf en handel binnen je mogelijkheden

Let op!

IN DEZE SITUATIES LOOP JE RISICO. WANNEER MOET JE EXTRA OPLETTEN?

  • Bij een faillissement;
  • Bij beslaglegging;
  • Mogelijke andere claims waarin u in privé voor wordt aangesproken als bestuurder;
  • Als er niet wordt voldaan aan betalingsverplichtingen (zowel vanuit banken als vanuit derden);
  • Bij deals die uiteindelijk leiden tot betalingsonmacht;
  • Bij uitkering van dividend.